Kies de juiste ledlamp voor in de slaapkamer, badkamer en in het thuiskantoor

Elke ruimte in huis is weer anders

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat zonlicht ons energie geeft, maar wist je dat lampen op een vergelijkbare manier werken? Lampen die blauw licht uitstralen stimuleren de serotonineproductie, waardoor we ons gefocust, wakker en alert voelen. Lampen die geen blauw licht uitstralen, zorgen ervoor dat onze hersenen melatonine produceren, wat voor een ontspannen en slaperig gevoel zorgt en ons voorbereidt op een goede nachtrust.

Led lampen met een lagere kleurtemperatuur produceren warme witte kleuren, vergelijkbaar met een gezellig haardvuur. Led lampen met een gemiddelde kleurtemperatuur produceren neutraal wit licht en led lampen met een hogere kleurtemperatuur produceren koud wit licht of imiteren daglicht.

De kleurtemperatuur van led lampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Zacht, warm wit licht met een kleurtemperatuur tussen de 2700K en 3000K is de standaard voor led lampen. Neutraal wit licht met een kleurtemperatuur tussen de 3500K en 4100K is ideaal voor werk- en kantoorruimtes. Koel wit licht waarbij de kleurtemperatuur tussen de 5000K en 6500K ligt is zeer geschikt voor het lezen met hoog contrast.

Het is trouwens een algemene misvatting dat de helderheid vaneen lamp in watt wordt gemeten. Het aantal watt duidt in feite het energieverbruik aan, terwijl de hoeveelheid lumen een indicatie is van de helderheid.

LED verlichting voor in de slaapkamer

Led verlichting voor in de slaapkamer
In de slaapkamer willen we veelal een ontspannen en rustige sfeer. Door blauw licht in de slaapkamer te vermijden, wordt voorkomen dat je slaap-waakritme het licht in de slaapkamer verwart met het natuurlijke licht buiten. Dit stelt de hersenen in staat om de melatonine te produceren die nodig is voor een comfortabele slaap. Lees je graag voor het slapen gaan? Heb je een bedlampje of wil je er een kopen? Ga dan voor een lampje met zacht blauw of neutraal licht dat beter geschikt is om bij te lezen. De koele witte kleur creëert namelijk een hoog contrast met de pagina.

  • Voorgestelde kleurtemperatuur: 2700 – 3000K

LED verlichting voor in het thuiskantoor

Bij het verlichten van een thuiskantoor willen we ervoor zorgen dat de verlichting onze productiviteit stimuleert. Door koele witte lichten in het kantoor aan te brengen wordt het daglicht nagebootst en de serotonineproductie gestimuleerd. Hierdoor blijf je gefocust, alert en energiek.

Naast de verlichting, is ook de werkplek in het thuiskantoor van belang. Een plek met zo min mogelijk ongewenste schittering op het computerscherm wordt aangeraden. Schaf anders een led bureaulamp aan die taakverlichting biedt en waarbij de kleurtemperatuur kan worden aangepast. Taakverlichting is een geconcentreerde lichtstraal op één plek. Voor bijvoorbeeld knutselen is helder, fel licht noodzakelijk. Gebruik taakverlichting in combinatie met algemeen licht. Algemeen licht verdeelt het licht gelijkmatig over de ruimte, waardoor je niet in de schaduw werkt.

  • Aanbevolen kleurtemperatuur: 3000 – 5000K

Led verlichting voor in de badkamer

Led verlichting in de badkamer
Voordat we naar school of kantoor gaan, maken de meesten van ons zich klaar door in de badkamerspiegel te kijken. In het meest ideale geval willen we verlichting rondom de spiegel in plaats van aan het plafond. Felle verlichting zorgt ervoor dat we geen plekje tijdens het scheren missen of onze make-up verknoeien. Aangezien velen de dag beginnen met een douche, is naast verlichting rond de spiegel ook een inbouwspot met een hoge lichtopbrengst aan te raden. Dit is een goede manier om te ontwaken voordat je aan de slag gaat.

  • Aanbevolen kleurtemperatuur: 3000 – 5000K

Led verlichting voor in de woonkamer

De woonkamer is een fijne plek om gasten te ontvangen of gewoon te ontspannen met een boek in de hand. Omdat je het ene moment een serie op Netflix kijkt en het volgende moment met vrienden praat, wordt het aangeraden om de lichtopbrengst aan de situatie te kunnen bijstellen. Zo zijn GU10 led dimbare spotjes ideaal voor een leefruimte met verschillende functies, zoals werken, lezen of relaxen. Gebruik deze spotjes in combinatie met een dimmer.

  • Aanbevolen kleurtemperatuur: 2200 – 3000K